Afgelopen week is onze school bezocht door wethouders Floor Gordon en Frank Berkenhout, en Tweede Kamerlid Jan Klink. In het kader van de ‘week van het respect’ spraken zij klassen 1HA2, 1MH1 en 1V1 toe over respect, wat het inhoudt en wat het voor een ander kan betekenen.

“Werken als vrouw in een mannenwereld is niet altijd makkelijk”. Hoe ga je daar mee om? Wethouder Floor Gordon gaf de klas een mooi voorbeeld hoe je in zo’n situatie obstakels kan overwinnen, maar dat wel te doen met respect.

Wethouder Frank Berkenhout: “In mijn werk probeer ik rekening te houden met de oppositie tijdens besluitvorming, zo zijn er geen verliezers. Dit zou je ook kunnen toepassen in de klas. Probeer eens rekening te houden met je klasgenoten die een andere mening hebben dan de meerderheid.”

Tweede Kamerlid Jan Klink sprak met 1V1 kort over zijn carrière. De klas gaf aan dat zij het idee hadden dat er door de politiek nooit naar kinderen geluisterd werd. “Dat klopt niet” zei dhr. Klink. Belangrijke onderwerpen zoals zwarte piet, jongerencriminaliteit en LHBTIQ+ werden besproken. Hoewel de meningen in de klas uiteen liepen, was iedereen van mening dat je jezelf moet kunnen zijn en dat je respect moet hebben voor elkaars mening. “Voor veel dingen in het leven ben je zelf verantwoordelijk. Naar een ander wijzen heeft geen zin. Door met elkaar in gesprek te gaan kun je veel meer bereiken dan je denkt”. Aldus Tweede Kamerlid Jank Klink.

Wijze lessen die hopelijk nieuwe inzichten hebben gegeven aan de brugklasleerlingen van onze school.