Aanmelden brugklas
Wat fijn dat je belangstelling hebt voor het Amstelveen College! Je bent van harte welkom.
Home » Nieuwe leerlingen » Aanmelden brugklas
Aanmelden brugklas schooljaar 2025-2026
Aanmelden brugklas schooljaar 2025-2026
Bedankt voor je interesse in onze school! Hieronder vind je alle informatie over het aanmelden voor de brugklas voor schooljaar 2025-2026.
Dit jaar kunnen leerlingen uit groep 8 zich tussen dinsdag 24 en maandag 31 maart 2025 digitaal aanmelden via het ouderportaal in ELK. De basisschool stuurt aan de ouder/verzorger tussen 17 en 24 maart 2025 een e-mail, van noreply@elkamstelland.nl, met jouw inloggegevens voor het ELK-ouderportaal.
Afspraken over aanmelden en inschrijven op het voortgezet onderwijs
In de regio Amstelland zijn deze afspraken vastgelegd in de zogenaamde kernprocedure. Alle informatie over de kernprocedure vindt u op de Kernprocedure Amstelland. Op deze pagina van SWVAM vindt u algemene informatie over de overstap naar het voortgezet onderwijs. We raden u aan in ieder geval de volgende documenten door te nemen:
- De Schoolkeuzegids 2025 – Kernprocedure Amstelland. Op pagina 8 t/m 12 leest u de volledige aanmeldprocedure.
- De informatie over digitaal aanmelden voor ouders.
Kijk op Steunpunt Amstel & Meer als u vragen heeft over passend onderwijs.
Toelatingsbeleid Amstelveen College
Naast de afspraken tussen VO-scholen in de regio Amstelland, is er ook een toelatingsbeleid per school. Het toelatingsbeleid wordt later op deze pagina geplaatst.
Tijdpad – belangrijke data m.b.t. aanmelden (zet deze alvast in uw agenda!)
- Dinsdag 25 t/m maandag 31 maart 2025
In de aanmeldingsweek meldt u uw kind digitaal aan via het ouderportaal in ELK; inloggegevens ontvangt u van de basisschool in de week van 17 t/m 24 maart. Er wordt gevraagd om 5 voorkeur-VO-scholen te selecteren, in volgorde van voorkeur.
- Dinsdag 8 april 2025
Decentrale loting: de loting voor scholen met een over-aanmelding. Let op: scholen doen op deze dag nog geen uitspraak over de uitslag van de loting!
- Maandag 14 april 2025
Centrale plaatsing en loting: voor leerlingen die tijdens de decentrale loting op hun school van 1e keuze zijn uitgeloot.
- Dinsdag 15 april 2025
– Vanaf 16.00 uur staan de plaatsingsbesluiten, van de leerlingen die zich aangemeld hebben, in het ouderportaal van ELK. Als de school van 1e keuze heeft moeten loten dan kan dat betekenen dat uw kind op een van de andere scholen van de voorkeurslijst geplaatst is.
– U ontvangt van de VO-school waar uw kind geplaatst is een welkomstmail met een uitnodiging om de inschrijving op woensdag 16 of donderdag 17 april definitief te maken.
- Woensdag 16 en donderdag 17 april 2025 tussen 14.00 en 17.30 uur
Is uw kind op het AC geplaatst? Dan heeft u in de welkomstmail een link ontvangen naar ons digitale inschrijfformulier. Op het digitale inschrijfformulier kiest u een tijdslot waarop de leerling met één of beide ouder(s)/verzorger(s) op woensdag of donderdag naar onze school komt voor de afronding van de inschrijving. Wij verwelkomen de leerling dan op zijn of haar nieuwe school en checken het ID-bewijs omdat dit, in het kader van de AVG, niet digitaal mag. Kunt u op deze dagen niet tussen 14.00 en 17.30 uur bij ons langskomen? Mailt u dan uiterlijk donderdag 17 april voor 15.00 uur naar leerlingenadministratie@amstelveencollege.nl. Let op: vanaf vrijdag 18 april 17.30 uur 2025 vervalt de garantie op deze plek.
- Woensdag 21 en donderdag 22 mei 2025
Aanmelding 2e ronde. Leerlingen die zich voor het eerst in deze regio willen aanmelden, kunnen zich melden bij de school van hun voorkeur in Amstelland. Als er plek is, kan de leerling geplaatst worden. Er is voor deze groep leerlingen geen plaatsingsgarantie in Amstelland.
Aanmeldformulier
Via onderstaande knop kan je ons aanmeldformulier vinden en invullen. Het Amstelveen College volgt, zoals alle VO-scholen in Amstelland, de kernprocedure Amstelland.
Belangrijke data
Inschrijfperiode | 7 t/m 11 maart 2022 |
Eventuele decentrale loting | 6 april 2022 |
Eventuele centrale plaatsing en loting | 12 april 2022 |
Bij de aanmelding hebben wij nodig:
- Het ingevulde aanmeldformulier van het Amstelveen College (deze is online ingevuld en hoeft niet meegenomen te worden).
- Het aanmeldformulier ELK van de kernprocedure met het advies van de basisschool;
- Een kopie van het identiteitsbewijs waarop je BSN vermeld staat (paspoort, identiteitskaart of uittreksel uit de BRP (Basis Registratie Personen).
Eindtoets
Nieuwe regelgeving verplicht alle basisscholen tot het afnemen van een cito- of andere eindtoets. Pas medio mei 2022 ontvangen de basisscholen de uitslag daarvan. Indien het resultaat van de eindtoets een hoger niveau dan het basisschooladvies aangeeft, zal de basisschool het advies heroverwegen en eventueel aanpassen.
ALGEMENE VRAGEN OVER AANMELDEN
Hoeveel scholen moet ik opgeven bij mijn aanmelding?
Je moet 5 scholen opgeven bij je aanmelding. Denk hier goed over na want als er geen plek meer is op jouw nummer 1 school dan kan het zijn dat jouw nummer 2, 3 en 4 ook vol zitten. Dan word je op je 5de keuze geplaatst.
Moet ik me zo snel mogelijk aanmelden om meer kans te maken op een plekje op het AC?
Nee hoor, het maakt niet uit of u uw kind maandagochtend aanmeldt, vrijdagmiddag of zondag. Wij plaatsen leerlingen volgens het plaatsingsschema:
Hoe zit het met broertjes, zusjes en tweelingen?
Broertjes en zusjes van leerlingen die op dit moment op het Amstelveen College zitten, hebben plaatsingsgarantie. Tweelingen zijn broers/zussen van elkaar en dat betekent dat als het ene kind wordt geplaatst, dat dan het andere kind automatisch ook geplaatst is. De broer/zus regeling geldt alleen voor de school van 1e keuze. Wordt uw kind onverhoopt uitgeloot bij de school van 1e keuze, dan vervalt de plaatsingsgarantie.
Hoeveel brugklassen komen er?
We hebben ruimte voor 13 brugklassen met een evenwichtige verdeling over de afdelingen mavo/havo, havo/atheneum, vwo en vwo-Xtra.
Hoe kan ik mijn kind aanmelden voor een plusprofiel?
Als uw kind bij ons op school geplaatst is, ontvangt u een welkomstmail met een link naar ons digitale aanmeldformulier. Op dit aanmeldformulier kunt u aangeven welk plusprofiel uw kind zou willen kiezen. Op dinsdag 15 april om 16.00 uur kunt u inloggen in het ouderportaal van ELK en weet u of uw kind bij ons op school geplaatst is. Zo snel mogelijk daarna ontvangt het aanmeldformulier.
Voor welk niveau kunt u uw kind aanmelden?
Met een schooladvies vmbo-t (mavo) of hoger is kunt u uw kind bij ons aanmelden.
Basisschooladvies: Plaatsing in:
vmbo-t mavo/havo
vmbo-t/havo mavo/havo
havo havo/atheneum
havo/vwo havo/atheneum
vwo vwo of vwo-Xtra
Mijn kind zit op een basisschool in Amsterdam. Hoe kan ik mijn kind aanmelden?
Een leerling van een basisschool in Amsterdam kan ervoor kiezen om zich aan te melden bij de Kernprocedure Amstelland i.p.v. Amsterdam. Op de website van de Kernprocedure Amstelland vindt u de instructies om een inlog aan te vragen. De verdere gang van zaken kunt u lezen bij “Tijdpad – belangrijke data m.b.t. aanmelden”, dat hierboven vermeld staat. Een leerling kan zich bij één kernprocedure aanmelden (KP Amstelland of KP Amsterdam).
Wij verhuizen naar deze regio. Hoe kan ik mijn kind aanmelden?
Een leerling van een basisschool buiten de regio Amstelland is een zogenaamde ‘buitenleerling’. Op de website van de Kernprocedure Amstelland vindt u de instructies om een inlog aan te vragen. De verdere gang van zaken kunt u lezen bij “Tijdpad – belangrijke data m.b.t. aanmelden”, dat hierboven vermeld staat.
Mijn kind zit niet op een basisschool uit de Kernprocedure Amstelland. Hoe kan ik mijn kind aanmelden?
Een leerling van een basisschool uit een andere gemeente grenzend aan Amstelland is een zogenaamde ‘buitenleerling’. Op de website van de Kernprocedure Amstelland vindt u de instructies om een inlog aan te vragen. De verdere gang van zaken kunt u lezen bij “Tijdpad – belangrijke data m.b.t. aanmelden”, dat hierboven vermeld staat.
Hebben leerlingen met een ondersteuningsbehoefte voorrang?
Omdat de scholen in Amstelland zich samen verantwoordelijk voelen voor het onderwijs in deze regio, is de centrale plaatsing en loting ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het VO. Leerlingen met een ondersteuningsbehoefte loten mee. Pas als zij zijn ingeloot, is de zorgplicht van toepassing. Meer informatie over wanneer de zorgplicht van toepassing is, is te vinden op www.passendonderwijs.nl.
VRAGEN OVER LOTING
Hoe verloopt de loting?
Als blijkt dat we voor een bepaalde opleiding meer aanmeldingen dan plekken hebben, moeten we loten. Dat gebeurt altijd onder toeziend oog van een notaris. De leerlingen die in aanmerking komen voor loting krijgen allemaal een uniek nummer. De notaris trekt vervolgens het aantal nummers dat nodig is. Dit doen we uiteraard per eerste/tweede ring (dus eerst de nummers van de leerlingen uit de tweede ring en daarna eventueel de nummers van de leerlingen uit de eerste ring). In een gezamenlijke bijeenkomst van de Kernprocedure plaatsen we de uitgelote leerlingen zoveel mogelijk op hun school van 2e voorkeur en als dat niet lukt 3e voorkeur etc. Ook hier geldt dat als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dat we loten (op dezelfde wijze en met behulp van dezelfde notaris). Voor meer informatie verwijzen we graag naar de schoolkeuzegids van de Kernprocedure Amstelland.
In welke groepen gaan jullie zeker loten?
Als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, dan moeten we loten. We kunnen niet van tevoren voorspellen in welke groepen dat zal zijn.
Is er na de loting een wachtlijst?
We werken niet met een wachtlijst omdat het in de praktijk zelden voorkomt dat er nog wijzigingen in de aanmeldingen komen.
OVERIGE VRAGEN
Mijn kind wil graag bij een vriend(in) in dezelfde klas geplaatst worden, kan dat?
Het is belangrijk dat u dit duidelijk aangeeft op het aanmeldformulier. We proberen altijd rekening te houden met de voorkeuren voor de klassenindeling, maar we kunnen dit niet garanderen.